Wat wij kunnen leren van Wout van Aert

05/05/2021 - 20:53

Heb jij tijdens het wielervoorjaar ook zo genoten van de topprestaties van Wout van Aert? Ik in ieder geval wel. Wat een wielrenner. Wat een prestaties. Wat een mindset!

Maar ook als je geen wielerliefhebber bent zoals ik, kan je veel leren van Wout van Aert (of van andere topsporters).

Ik weet niet of je al eens hebt stilgestaan bij hoe een dag van Wout van Aert eruit ziet en hoe het komt dat hij tot zulke topprestaties in staat is. Wellicht denk je in eerste instantie aan hard trainen (werken dus). En dat klopt, maar dat kan slechts als aan een andere belangrijke voorwaarde ook tegemoetgekomen wordt, nl. rust. Voor topsporters is dit een cruciaal onderdeel van hun leven en hoe meer men in de topsport opklimt, hoe belangrijker dit facet wordt.

Rust is belangrijk als recuperatie-moment, om niet overtraind te raken en om dus te presteren op het moment dat het verwacht wordt. Daarom dat je zo vaak sporters ziet liggen (gamen) of de vraag hoort beantwoorden of de pasgeboren baby de prestaties niet in negatieve invloed zal beïnvloeden door een gebrek aan rust.

Echter, als we naar ons eigen leven kijken dan valt deze logica heel snel weg. Op het moment dat wij geconfronteerd worden met deadlines, belangrijke uitdagingen, drukke periodes,… zijn we meestal geneigd om net harder te gaan werken en minder tijd te nemen voor rust en recuperatie (want daar hebben we dan toch geen tijd voor…?).

Dit is wat ons intuïtief brein ons influistert. Nochtans is dit hetgeen niet werkt. Als het leven je uitdaagt, moet je net meer aandacht geven en ruimte maken om te rusten, te recupereren. Want geloof me: ook al is het misschien in een ander domein dan de sport, ook jij levert wellicht topprestaties: op je werk, als ouder, als partner,… of net in de combinatie van alles samen.

Makkelijk gezegd? Ik weet het: helaas worden wij (in tegenstelling tot vele topsporters) niet ruim betaald om te rusten, waardoor recuperatie minder evident is. Toch is het mogelijk en als je de juiste tools op het juiste moment gebruikt, kost het niet veel tijd. Ik denk dan aan hartcoherentie-oefeningen, korte meditaties, een yoga-oefening, een 10-minuten wandeling in een park, bewust een kopje thee drinken,…

Als je dit op een duurzame, doorgedreven manier doet, zal je merken:

  • dat je je werk efficiënter zal aanpakken
  • dat je performantie zal stijgen
  • dat je chronische stress geen kans geeft
  • dat je gezonder en veerkrachtiger zal zijn
  • dat je jezelf klaarmaakt voor topprestaties

Denk je na dit lezen: ja, dat weet ik wel allemaal, maar ik kom er gewoon niet toe of weet je niet hoe je dit precies kan aanpakken. Wel, je bent niet alleen. Vaak is het zinvol om je hierin te laten ondersteunen. Ik ‘coach’ je daarin graag…

Op naar de Tour… :-)

~Michaël~

Wil je gecoacht worden?

Contacteer me nu