In hart en nieren...

10/02/2020 - 14:05

Een blog over de verbinding tussen lichaam en geest, grijze haren, voedingspsychologie en nieren...

Een tijdje geleden las ik een artikeltje over hoe je grijze haren krijgt van stress. Onderzoekers ontcijferden het mechanisme dat hiervoor verantwoordelijk is. Zelf heb ik daar gelukkig niet zoveel last van (één van de voordelen als je kalend bent :-)), maar toch grappig om te zien hoe een uitdrukking als: ‘ik krijg er grijze haren van’ ook écht waar kan zijn.

Tegelijkertijd is het helemaal niet zo vreemd. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen zijn we die link de laatste decennia meer en meer uit het oog verloren.

Want zoals ‘de grijze haren’ zijn er veel uitspraken, wijsheden, uitdrukkingen die rechtstreeks of onrechtstreeks verwijzen naar het lichaam:

  • zwaar op de maag liggen (=iets een moeilijk probleem vinden)
  • iets op je lever hebben (=dat je nog iets wilt uiten, dat er iets is dat je heel erg dwars zit en dat gezegd moet worden)
  • het benauwd krijgen (=bang zijn/worden)
  • hartzeer van iets hebben (=er geestelijk onder lijden)
  • in hart en nieren (=vanuit volle overtuiging)

Uiteraard is het belangrijk om bij lichamelijke klachten een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Toch is het niet zo dat als iets zich op een lichamelijke manier uit dat er ook een lichamelijke oorzaak is.

In de praktijk zie ik vaak mensen met lichamelijke klachten (spierspanning, maag- en darmproblemen, hoofdpijn, eetproblemen, hartkloppingen,…). Regelmatig is er dan een heel medisch parcours afgelegd waaruit alles ‘normaal’ blijkt. En dan kwam het verdict van de dokter: ‘het zal dan wel stress zijn’.

Of nog straffer: Ik herinner me een vrouw met een slikprobleem. Ze had letterlijk een slikprobleem, maar tegelijkertijd was ze het ook beu om alles te slikken wat haar omgeving haar aandeed. Nadat ze terug sterker in haar schoenen stond en beter haar grenzen kon aangeven, verdween het slikprobleem vanzelf.

Zelf ben ik altijd overtuigd geweest van de verbinding tussen lichaam en geest (je weet wel: een gezonde geest in een gezond lichaam). Dit werd nog eens versterkt toen ik afgelopen jaar een opleiding ‘voedingspsychologie’ volgde. Voedingspsychologie is een relatief nieuwe tak binnen de psychologie. Het is de wetenschap van de manier waarop voedingsstoffen invloed hebben op:

  • je stemming (somberheid, prikkelbaarheid,...)
  • je emoties (angst, verdriet, pijn,...)
  • je manier van denken (negatief denken, piekeren, laag zelfbeeld,...)
  • je gedrag (suikerverslaving, uitstelgedrag, slaapproblemen...)

In voedingspsychologie wordt er dus gewerkt aan 'hoe je je voelt' via voeding, voedingspatroon en voedingssupplementen. Boeiend, toch?

Een aantal van mijn collega’s houden daar echter niet van want ‘psychische problemen zijn toch altijd te wijten aan psychische oorzaken’. Ik ben niet overtuigd. Ik wil blijven onderzoeken hoe je geest je lichaam beïnvloedt en je lichaam je geest. Ondertussen blijf ik uiteraard gewoon psycholoog in hart en nieren…

~Michaël~

Meer weten over voedingspsychologie?

Lees het hier