17/11/2019 - 16:27
In deze blog legt Michaël uit hoe je je gedrag richting kan geven vanuit waarden waardoor je meer controle, zelfvertrouwen en veerkracht ervaart.
Ik ontmoet in mijn praktijk veel mensen met vragen als:
Dit soort vragen brengen heel wat twijfels, onzekerheid en stress met zich mee. Heel vaak hebben dit soort (zingevings)vragen te maken met een probleem rond waarden.
Wat zijn waarden?
Waarden zeggen iets over waar jij voor wil staan. Hoe wil jij herinnerd worden? Waar wil jij naar streven? Waarden kan je zien als een kompas dat jouw beslissingen, jouw gedrag, jouw leven richting geeft. Je hebt altijd controle over je waarden. Wat er ook gebeurt, hoe je leven er ook uitziet, je kan altijd streven naar jouw waarden. Voorbeelden zijn: vriendelijkheid, bijleren, persoonlijke groei, zelfzorg,…
Vaak voorkomende moeilijkheden
Vaak staan we weinig stil bij onze waarden waardoor we weinig zicht hebben op welke waarden in ons leven belangrijk zijn. Het gevolg hiervan kan zijn dat je steeds tegemoet komt aan de verwachtingen van anderen in plaats van rekening te houden met wat jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan overwerken om aan alle verwachtingen van collega’s, bazen en klanten tegemoet te komen. Vaak heeft dit een negatief effect op een waarde als zelfzorg. Als je een duidelijk zicht hebt op jouw waarde zelfzorg (als dit het geval is natuurlijk) helpt dit jou om makkelijker grenzen te stellen in functie van die waarde.
Zijn de waarden die je nastreeft jouw persoonlijk gekozen waarden of zijn ze ingegeven door jouw opvoeding, door de maatschappij, door verwachtingen van anderen,…? Heel veel mensen denken bij waarden direct aan sociaal wenselijke waarden (respect, eerlijkheid,…), maar zijn dat ook echt de waarden die voor jou het belangrijkste zijn?
Waarden kunnen soms tegengesteld zijn aan elkaar. Dit hoeft geen probleem te zijn als je het ene moment aandacht geeft aan de ene waarde en het andere moment aandacht geeft aan de andere waarde. Steeds aandacht geven aan dezelfde waarde zorgt echter vaak voor problemen.
Laat me hier een voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Ik vind vriendschap erg belangrijk, maar ik vind het ook belangrijk om een toegewijde en aanwezige vader en partner te zijn. Vooralsnog kan ik niet op twee plaatsen tegelijk zijn (ik werk hieraan :-)). Soms zal ik dus met mijn vrienden op café gaan (waardoor mijn kinderen en partner misschien teleurgesteld zijn) en soms zal ik kiezen om thuis te zijn (waardoor mijn vrienden teleurgesteld zijn). Als ik altijd hetzelfde kies (en dus dezelfde waarde voorop zet), kom ik zelf in de problemen, want leid ik niet meer het leven dat voor mij waardevol is. Regelmatig jouw verschillende waarden aandacht geven is dus aan te raden.
Heel vaak worden waarden gedefinieerd als zaken die voor jou belangrijk zijn. Toch is het goed om te weten dat niet alles wat voor jou belangrijk is ook een waarde is. Vaak voorkomende verwarringen:
Dit kan allemaal belangrijk zijn voor jou, maar het zijn geen waarden. Zoals eerder gezegd heb je altijd controle over jouw waarden. Gevoelens onder controle hebben is moeilijk. Soms heb je zelfvertrouwen en soms niet (that’s life). Wensen en verlangens hangen af van anderen en gedrag van anderen heb je niet onder controle.
Nu is het aan jou. Sta eens stil bij jouw waarden en schrijf ze op. Als je zicht hebt op (al) jouw waarden, zal je meer vertrouwen, rust, veerkracht en daadkracht ervaren.
Vind je dit moeilijk? Ik help jou graag verder.
Deze website maakt gebruik van cookies.