13/09/2022 - 09:40
Een probleem dat ik vaak merk in de praktijk is een gebrek aan structuur...
Kinderen hebben nood aan structuur, duidelijkheid, voorspelbaarheid. Het is iets dat ik vooral tijdens mijn stage leerde en wat ik nadien tijdens oudertrainingen bij Zitstil nog meer leerde. Het belang van structuur.
En toch, merk ik dat er vaak nog dingen blijven liggen, dat het anders kan...
Hier vind je alvast een aantal manieren hoe wij structuur aanbrengen in ons gezin. Met vallen en opstaan. Soms werkt iets maanden goed, maar soms moeten we het ook weer bijsturen. Ook dat is het leven. Constant bijsturen :-)
Hier vind je 7 manieren hoe wij thuis zorgen voor structuur:
"Moet ik dan overal picto's hangen in huis"? vragen ouders weleens. Uiteraard niet! Choose your battles. Maak ze voor de momenten/ plaatsen waar het nodig is. Bij ons is dat tijdelijk de badkamer geweest of de hall, maar na een tijdje is het niet meer nodig dat ze er hangen. Soms vragen de kinderen er terug naar en dan hangen we ze tijdelijk terug op. Op termijn is het uiteraard de bedoeling dat ze het zonder visuele ondersteuning kunnen.
De weekkalender is een blijver voorlopig.. "Ja, maar, ze weten het toch dat het oma is die hen op donderdag komt halen?'. Ja, misschien wel, maar toch zorgt het voor rust als kinderen het zien op de kalender. Bovendien hoef je het zelf geen 5 keer te herhalen. Kinderen kunnen zelf naar de kalender kijken. Afhankelijk van de leeftijd kan je met picto's/ foto's werken of met woorden.
Wat is jouw beste structuurtip voor mij? Let me know!
Zoek je een professionele sparringpartner om te kijken op welke manier structuur kan helpen voor jouw kinderen?
Geef een seintje via ruth@espazo.b of bekijk alvast onze website: https://www.espazo.be/faalangst
Ik luister graag even naar jou en bekijk hoe ik jou of jouw zoon of dochter kan helpen.
Ruth ~ de blijmaker 😊 ~
Deze website maakt gebruik van cookies.